A város nagyrendezvényei

Őszi sokadalom

Az Őszi Sokadalom a város ünnepe, amelyet augusztus utolsó hétvégéjén szerveznek meg.

Ahogyan az a település nevében is szerepel, Kézdivásárhelyt már a középkorban vásárosok központjaként tartották nyilván, s a történelem folyamán a kezdeti Torja vására kisipari céhek, neves mesteremberek, kézművesek találkozóhelye lett. E piactérnek köszönhetően alakult ki egyedülálló, UNESCO-világörökségi kincsekhez méltó, udvarteres főtere is.
A város önkormányzata tehát mindenkori feladatának tesz eleget azzal, hogy időközönként megidézi a múltat, újra és újra megtöltve élettel az egykori piacteret. Kitűnő alkalom erre az aratási és a szüreti örömünnepek között, évente megszervezendő Őszi Sokadalom, az értékek szüreteként emlegetett városünnep.
A városnapok fő területe a kézműves kiállítás és vásár, hiszen Kézdivásárhely a céhek és a hagyományok települése. A főtéren e célból kényelmes sátrakat és kirakodó standokat biztosítunk a portékáikat értékesíteni kívánó vásárosoknak, népművészeknek, emellett pedig letisztult programsorozattal készülünk, amely minden korosztályt és minden társadalmi réteget a központi térre csalogat. Nagyszínpadi koncertekben is bővelkednek, a repertoárt úgy állítják össze, hogy a fiatalok, a középkorosztály és az idősebbek is szívesen csápoljanak egy-egy koncerten.

Honlap: www.oszisokadalom.ro

Hagyományos termékvásár

2012 novemberében az önkormányzat felvállalta, hogy minden hónap második szombatján hagyományos termékvásárt szervez a főtéren. A Gábor Áronról elnevezett téren a régi időkben is számos helyi termelő kínálta portékáját, Kézdivásárhely céhes város lévén ide jártak vásárolni a környező falvakból, más városokból. A szervezők ezt a hangulatot hozták vissza a központba, ahol a helyi- és székely termék védjeggyel rendelkező termelők kipakolhatnak és árulhatják termékeiket. A vásáron való részvétel mindenkinek ingyenes.

Hagyományos termékvásár van napjainkban is minden hónap második szombatján, a Gábor Áron téren.

Legfarsang

A farsangi szezon végén a város középiskolái egy közös farsangi megmérettetésen vesznek részt, ahol egy tíz perces farsangi produkciót kell előadniuk, a zsűri pedig eldönti, hogy ki lesz a város legkreatívabb osztálya. A Legfarsangra az öt középiskola a két legjobb csapatot delegálhatja, akiket egy előzetes, iskolai farsangon választanak ki. Az évek során a Legfarsang a legvártabb események közé tartozik a diákok körében, amely általában egy bulival zárul.

Vigadó Művelődési Ház

A Vigadó Művelődési Ház Háromszék egyik legismertebb kulturális márkája és intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat.

A jelenlegi Gábor Áron tér északnyugati sarkán, az egykori „Vendéglő-fogadó” helyére, a Cserey-telekre építették 1902–1904 között a mai Vigadót historizáló stílusban.

Ma a városi művelődési ház szerepét tölti be. 230 férőhelyes színházterme, 70 személyt befogadó díszterme és galériája van.

Emellett kisebb helyiségek és próbaterem biztosítják sokoldalú tevékenységét: színjátszókör, néptánc, kórus és kamarazenekar gyerekeknek, koncertek, előadások, tudományos előadások, könyvbemutatók, képzőművészeti és népművészeti kiállítások, iskolai rendezvények és versenyek.

A Vigadó Művelődési Ház ad otthont az Udvartér Teátrumnak (2009 és 2019 között Városi Színház). Ugyanakkor a város képzőművészeinek is műtermet biztosít.

Cím: Gábor Áron tér 21. szá

Telefon: +40 267 361 081

www.vigado.ro

Nyitvatartás /közönségszolgálati iroda/:

Hétfő/Kedd/Szerda/Csütörtök: 08.00–16.00
Péntek: 08.00–14.00
Szombat/Vasárnap: Zárva

Nyitvatartás /jegypénztár/:

Hétfő/Kedd/Szerda/Csütörtök: 11.00–16.00
Péntek: 11.00–14.00
Szombat/Vasárnap: Zárva

A jegypéntár kulturális események napján (hétfő-vasárnap) kezdés előtt egy órával nyit.

 

Udvartér Teátrum

A régi pompájában tündöklő Vigadó, a barokkos páholysorok közé benyúló előszínpaddal egy különleges színházi teret alkot. Az épületet 1904. január 30-án avatták fel, ugyanabban az évben még Blaha Lujza is fellépett a színpadán. Hasonlóképpen különleges a Kézdivásárhely szellemisége nyújtotta tér, a 17. századi minorita drámák koráig visszaívelõ színjátszó múltjával. Ebből az örökségből építkezve született meg a döntés, hogy a művészeteket mindig is felkaroló cívis város színházat alapítson.

„Egy előadásban egy szerep rövid életű, egy SZÍNHÁZ viszont akár halhatatlan is lehet. A megszületésénél bábáskodni pedig felejthetetlen, felemelő és felelősségteljes hivatás.”

- Dr. Killár Kovács Katalin, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense ezzel a gondolattal köszöntötte a 2009. október 23-án az induló színház társulatát. A kézdivásárhelyi Városi Színház indulását megelőző időszakban számos lelkes művészet pártoló személy összefogással munkálkodott, hogy felépülhessen Thália újabb oltára.

Nyitvatartás – Jegypénztár:

• Hétfő – Csütörtök
11:00 – 16:00
• Péntek:
08:00 – 14:00

http://www.udvarterteatrum.ro/

 

Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár

Kézdivásárhely első könyvtára, a Kaszinó Könyvtár 1842. december 25-én létesült. A Kaszinó két magvetője Széchenyi István és Wesselényi Miklós volt. 

A könyvtár életében fontos dátum 1998. június 6., ugyanis ekkor került sor névadó ünnepségére, mely alkalommal felvette a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár nevet.

Kapcsolat:

Cím: 525400 Kézdivásárhely, Petőfi Sándor utca 12. szám

Kölcsönző telefonszáma: +40 267 363 018

E-mail: kezdivarosikonyvtar@gmail.com

Katalógus: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/129/online-katalogus

 

Nyitvatartás:

Szeptember 1. – június 30. között: hétfő és péntek 9-16, kedd, szerda, csütörtök 9-18, szombat 9-13

Július – augusztus: hétfő-péntek 9-16, szombat: zárva

 

Intézményvezető: Vántsa Judit

E-mail: vantsajudit@yahoo.com

Múzeumok, kiállítóhelyek

Incze László Céhtörténeti Múzeum

Kézdivásárhelyen a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum részlegeként 1972-ben nyílt meg az 1857-ben épült egykori Tanácsházban a Céhtörténeti Múzeum. „A múzeum a helyi kézművesség emlékanyagát mutatja be, célja a polgári kultúra és épített örökség ápolása, kutatása. Az intézmény fontosnak tarja az 1848–49-es szabadságharc szellemiségének és emlékhelyeinek megőrzését. Viselettörténeti szempontból lényeges a babaméretű népviseleti gyűjtemény gondozása és bemutatása” – olvasható az intézmény honlapján. A kézdivásárhelyi mesteremberek és leszármazottaik tulajdonában lévő emlékanyag begyűjtését és kiállítását 1970 őszén az intézmény azóta elhunyt igazgatója, Incze László történész-muzeológus vállalta, aki harminc évig vezette a múzeumot. 2001-től Dimény Attila néprajzos-muzeológus irányítja az intézményt, amelynek alapkiállításai Kézdivásárhely kézműves múltját, a város történelmét, az 1848–49-es szabadságharc helyi emlékeit hivatottak bemutatni.

Kapcsolat:
Cím: 525400 Kézdivásárhely, 10. Udvartér, 1. szám
Tel.: +40 267 361 748
Nyitvatartás: hétfő zárva, kedd–péntek 9–16, szombat–vasárnap 9–14 *

A múzeum nyári nyitvatartási programja (június 1. – augusztus 31. között):
Kedd–vasárnap: 9–17 *
Hétfő: zárva

Patikamúzeum

A patikamúzeumot az úgynevezett Finta-ház emeletén találjuk. (12-es udvartér 1. szám). A Finta-háznak nevezett ingatlan elődjét, az egykori körtornácos házat 1835-ben, a nagy tűzvész után építették, és romos állapota miatt 1972-ben lebontották. A mostani épületet 1978-ban építették újra, a ház régi formáját is megőrizve. A kiállított anyagot dr. Boga Olivér főorvos mentette meg az utókor számára.

A múzeumban látható tárgyakat és a berendezést először 2008-ban, az alsólemhényi Gerontológiai és Rehabilitációs Központ egyik épületében állították ki. Onnan hozták át a Finta-ház épületébe.

A gyűjtemény anyagának alapját a 1949 utáni  kézdivásárhelyi  24-es és 52-es számú patikák berendezése és eszközei képezik, kiegészítve ezeket Dr. Boga Olivér gyűjteményével. Túlélte a kommunizmust, és megmenekült az elkobzástól.  A rendszerváltáskor a bútorzatot és a felszerelést dr. Boga Olivér  elkérte az akkor már magángyógyszertárként működő Aranykígyó  Patika személyzetétől, és kiegészítette a saját gyűjteményével. Utólag más adományokkal is gazdagodott.