Megújul az egykori katonanevelde és a Turóczi Mózes-iskola

A közeljövőben indul a kaszárnya és a Turóczi Mózes-iskola felújítása, mindkét munkálatra megkötötték a kivitelezési szerződést. A két pályázat részét képezi annak a tízes listának, amelyet a Regionális Operatív Program (POR) keretében nyert meg a kézdivásárhelyi önkormányzat.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a múlt héten írta alá a kivitelezési szerződést a Turóczi Mózes Általános Iskola teljes körű felújítására. Az iskola energetikai hatékonyságát célzó pályázat során nem csak az épület külső része újul meg, hanem hőszigetelik, alternatív energiaforrást kibocsátó fotovoltaikus elemeket szerelnek fel, modernizálják a szellőztető rendszerét, ezáltal normalizálva a fűtésrendszert is, valamint energiatakarékosra cserélik a világítótesteket. A munkálat összértéke több mint 2,5 millió lej, a kivitelezés határideje 2021. augusztus 31.

Az Új utcában található iskola 1974. szeptember 15-én kezdte meg a működését. Az intézmény a Turóczi Mózes nevet 1993 májusa óta viseli, előtte 3-as számú általános iskola néven ismerte a város lakossága. Az iskolában jelenleg magyar és román tagozat is működik.

A másik jelentős beruházás a kaszárnya, vagy ahogy sokan ismerik, a volt katonanevelde felújítása, erre is megszületett a tervezési és kivitelezési szerződés, amelyet 2021. január 11-én írt alá Bokor Tibor polgármester. A tervek elkészítésére hat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, ezután kezdődik a konkrét kivitelezés. Bokor Tibor elmondta: már nem csak bízik a felújítás gyors lefolyásában, hanem biztosra veszi, hogy a szerződésben foglaltak mind teljesülnek. „Egy olyan cég nyerte meg a pályázatot, amelyben maximálisan megbízok, amely hatékony és minőségi munkát végez. Ők dolgoznak a minorita rendház felújításán is, meg lehet nézni, milyen szépen alakul” – tette hozzá az elöljáró. A kaszárnya felújítására szánt összeg közel 17 millió lej, kivitelezési határideje 2023. november 30.

A katonanevelde építése 1818. május 1-jén kezdődött Doborházi mérnök tervei alapján. Az építkezés négy évet tartott, 1822 szeptemberében elkészült a székely katonanevelde klasszicista stílusban. Az 1848-as szabadságharc ideje alatt számos itt nevelkedett katona harcolt az osztrák önkényuralmi rendszer legyőzése érdekében. A világosi fegyverletétel után a katonanevelde megszűnt.

Fotó: A katonanevelde látványterve

A kézdivásárhelyi fiatalok több mint fele Székelyföldön maradna

Lezárult a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet ifjúsági konzultációja, amelynek a főszereplői a kézdivásárhelyi és a kézdivásárhelyi élettérrel rendelkező fiatalok, akik a város, Felső-Háromszék és Székelyföld jövője szempontjából a megújuló erőforrást jelentik. 

„A konzultáció eredményei hozzásegítenek, hogy jobban belelássunk a fiatalok gondolataiba, helyzetébe, vízióiba és mindennapjaiba. Több mint 600 fiatal segítségével átfogó képet kapunk életterükről, családalapítási terveikről, szabadidős -, és információszerzési szokásaikról, közélethez való viszonyukról, oktatásukról, valamit a jövőjüket érintő kérdésekről, mint az elvándorlás és a munkavállalás. Hosszú idő után alaposabb, pontosabb képet kaphatunk ezen fiatalokról, akik szorosan kötődnek Kézdivásárhelyhez” – emelte ki Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke.

A kutatás hat nagyobb fejezetet foglal magába. Vizsgálták a fiatalok életeseményeit, szabadidős tevékenységeiket, információszerzési szokásaikat, közösségi léthez való viszonyulásukat, illetve az oktatásról, jövőről és munkáról való elképzeléseiket.

A kutatásban résztvevők több mint fele (55%) Kézdivásárhelyen él, nagy többsége Kézdiszéken, ám máshol élők is idejük nagyobb részét Kézdivásárhelyen töltik (oktatás, munka, szórakozás stb. céljából). Kiemelten fontosnak tekintik a házasság intézményét és a gyerekvállalást, 92 százalékuk pozitívan nyilatkozott a gyerekvállalásról, esetekben vagy már van gyereke, vagy szeretne gyereket.

Szabadidőjükben legtöbbet barátaikkal vannak, sporttevékenységet folytatnak, vagy olvasnak. A helyi fesztiválokat (Őszi Sokadalom, Tusványos, Sic Feszt, Vibe Fesztivál) részesítik előnyben, emellett a legnagyobb hazai és magyaroroszági fesztiválokra járnak el. Az Instagram és a Facebook a legnépszerűbb közösségi média felület számukra.

A szervezeti létet tekintve, a fiatalok 85%- a kapcsolódott már valamilyen szervezet tevékenységéhez. Legnagyobb részük beszél valamilyen idegen nyelvet, ami más, mint a román. A megkérdezett fiatalok háromnegyede elégedett a tanulási lehetőségeivel, és 82%-uk szeretne továbbtanulni, tanfolyamot végezni, tanulni még valamit.

A Kézdin FiatalON kutatásból kiderül, hogy 72%-a fiataloknak az országban képzeli el a jövőjét, és 58% Székelyföldet választja, 67%-uk azért nem menne más országba, mert ragaszkodik a családjához.

A kutatás átfogó eredményeit várhatóan január végén mutatják be majd a kezdeményezők. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a kézdivásárhelyi fiatalokról és a válaszok alapján elkészíthessék Kézdivásárhely Ifjúsági Stratégiáját, amely szerves részét képezi a Városfejlesztési Stratégiának.

A kézdivásárhelyi Veres István vezette magyar csapat sikere a Bocuse d'Oron

Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d\'Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat. A székelyföldi szakács, aki a Michelin-csillagos budapesti Bábel étterem séfje is volt, idén februárban megnyerte a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét. Az észtországi európai válogatón segítőjével, Molnár Bencével, a 2016-os Bocuse-győztes Széll Tamással és Volenter Istvánnal, a csapat coach-ával vett részt.

Az Európa-bajnokságot kétszer halasztották el a koronavírus-járvány miatt és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e. Emiatt nehézkes volt a felkészülés is, ezért jó eredmény a kilencedik hely. Rendkívül erős volt a mezőny és a skandináv csapatokat idén is nagyon nehéz volt megszorítani: a gasztronómiailag hozzájuk sorolható finnekkel és észtekkel együtt a mezőny első hét helyéből hatot skandináv csapatok foglaltak el, közéjük csak a hatodik franciák tudtak beférkőzni. Veres István csapata viszont így is megelőzött olyan gasztronómiai nagyhatalmakat, mint Olaszország vagy Spanyolország.

„Óriási eredmény, hogy ott vagyunk a legjobb tízben ebben a skandinávok által uralt mezőnyben, és kijutottunk a világdöntőre” – nyilatkozta a Maszolnak péntek este Veres István, akit a gálavacsorán értünk utol. Arra a kérdésünkre, hogy karrierje szempontjából mit tart értékesebb eredménynek, a Bábel étterem Michelin-csillagát vagy a legrangosabb gasztronómiai verseny világdöntőjében való szereplést, a kézdivásárhelyi séf kijelentette: mindkét teljesítmény elérése az álma volt korábban. „Nem dicsekedni akarok, de keveseknek adatik meg, hogy a Michelin-csillag és a Bocuse d’Or világdöntője is meglegyen. Korábban azt mondtam magamnak: ha ezt a két eredményt elérem, akkor tartok valahol ebben a szakmában” – nyilatkozta Veres István. A séf egyébként puliszkát is főzött köretként a versenyen. „Én mindig a gyerekkoromból táplálkozom. Székelyföldön nőttem fel, és a puliszka volt az egyik kedvencem. Természetesen nem olyan puliszkát készítettem ma Tallinban, mint amilyet a nagyszüleink kevertek annak idején” – mondta a kézdivásárhelyi séf a maszol.ro hírportálnak.

Kézdivásárhely nagyon büszke Veres Istvánra, az önkormányzat facebook oldalán azt írták: Egy egés város büszke rád, István.

Veres Istvánnal  izgalmas interjút ITT olvashatnak még.

Fotó: A magyar csapat Tallinban, középen Veres István | Fotó: a Bocuse d\'Or Facebook-oldala

Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is látható majd a felújított szegedi Móra-múzeumban

Megérkezett a Móra Ferenc Múzeumba Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja, amelyet más 1848-as ereklyék társaságában mutatnak be augusztus közepétől a felújított szegedi Kultúrpalotában. Gábor Áron irányítása alatt hetven ágyút készítettek és szereltek fel Kézdivásárhelyen az erdélyi honvédsereg számára a forradalom és szabadságharc idején. A legendás ágyúöntő 1849. július 2-án halt hősi halált a Kökös és Uzon falvak között vívott csatában, egy ellenséges ágyúgolyó találta el.

A Szegedre érkezett ágyút 1906-ban találták meg vízvezeték-szerelés közben Kézdivásárhelyen, a Rudolf Kórház udvarán. Egykor ott működött a löveggyár, ahol az ágyúkat is öntötték. A tárgy az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú, amely 1923-ban a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került. A hetvenes években Bukarestbe szállították, majd végül 2010-ben kapta vissza az intézmény.

A Móra múzeum kiállításán további ereklyéket is kiállítanak a sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteményéből: például Deák Ferenchez, Bem Józsefhez, Damjanich Jánoshoz kötődő tárgyakat is bemutatnak.

A tárlatot a múzeum újranyitásától kezdve, augusztus közepétől láthatja a nagyközönség - közölte a sajtóreferens.

Fotó: http://moramuzeum.hu/

Testvérvárosi ösztöndíjak az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diákoknak

Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár hatodik éve, minden tanév elején 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Idén sem lesz ez másként, az alábbi emlékdíjakra várják a pályázatokat:

Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj

Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális és Oktatási Bizottsága, testvértelepülésük, Hatvan város felajánlásából, pályázatot hirdet a „Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj – a magyar nyelvért” odaítélésére, azon IX–XI. osztályos diákok számára, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén.

Pályázási feltételek: egy kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytatott tanulmányok, személyes adatok (név, cím, iskola, osztály, telefonos és egyéb elérhetőségek) összefoglaló mindazokkal az eredményekkel, tevékenységekkel, amelyekkel a pályázó az anyanyelv és irodalom területén a 2019–2020-as tanévben jeleskedett (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.).

Kiss Lázár-emlékdíj

Kézdivásárhely Helyi Tanácsának Kulturális és Oktatási Bizottsága, testvértelepülésünk, Mezőkövesd Város Önkormányzata felajánlásából idén is pályázatot hirdet a „Kiss Lázár-emlékdíj – a magyar nyelvért” odaítélésére. Olyan VIII. osztályt végzett diákok jelentkezését várják, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén. Az esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos is figyelembe fogja venni a szakbizottság.  

Pályázási feltételek: kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytatott tanulmányok, egyoldalas (A4) esszé az alábbi idézet alapján: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső); személyes adatok (név, cím, iskola, osztály, telefonos és egyéb elérhetőségek), valamint egy összefoglaló mindazokkal az eredményekkel, tevékenységekkel, amelyekkel a pályázó az anyanyelv és irodalom területén az elmúlt négy évben jeleskedett (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.).

Megjegyzés: A bíráló bizottság mindkét esetben minden konkrét tevékenységet pontozni fog! A pályázatokat a következő e-mail címre lehet beküldeni: nagyjuditbrigitta@gmail.com.

Határidő: 2020. június 5., 12 óra. Bővebb információ: Nagy J. Brigitta, 0726-233 518.

Fotó: kezdi.info