Ürüpörkölt a Borudvarban

Péntek este remek hangulatú vacsora kerekedett ki a kézdivásárhelyi Borudvarban. Hegedűs Ferenc tulajdonos hívta meg a Háromszéki Borbarátok Klubja, a Kézdiszért Egyesület tagjait és nem utolsó sorban barátait egy karcagi módra készült ürüpörköltre.

A „karcagi mód” azért hagyott némi kívánnivalót maga után, hiszen a bográcsba nem került bele a levágott fiatal berbécs perzselt feje, ahogy azt a nagykönyv előírja, az étel íze, állaga azonban felülmúlta az előzetes várakozásokat. Ebben a segítségül hívott egri séfnek, Bajzát Attilának is szerepe lehetett, aki minden második héten a Borudvarhoz tartozó Jazz Bisztróban szorgoskodik. A másnapra átnyúló vacsorán tehát volt mire inni a villányi rizlinget, fogyott is rendesen. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy sajnálatos módon két, sörrel kecsegtető vendéglő, a Székely és a For You ismét útba esett hazafelé…)

Kamionszínpaddal tér vissza az Opera Székelyföldre

Kamionszínpaddal tér vissza az Opera Székelyföldre

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre. Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városba utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósulnak meg.

 

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a harmincezres külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. A folytatást idén a Gördülő Opera-sorozat jelenti, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy a „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

 

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban most Donizetti több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab most Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget szán az előadásnak, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe.

 

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor), az ugyancsak 20 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.

 

Az idei évadban kizárólag Székelyföldön látható ingyenes szabadtéri produkció főpróbáját a magyarországi közönség augusztus 26-án Szaporcán, az ormánsági Bőköz Fesztiválon tekintheti meg. Ezt követően augusztus 31. és szeptember 9. között Sepsiszentgyörgyben, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán, Gyimesközéplokon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen vendégeskedik az előadás. A produkció jövő augusztus végén majd ismét útnak indul, ekkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni.

 

 

Szereposztás:

Karmester: Cser Ádám

Adina: Szemere Zita / Nánási Helga

Nemorino: Biri Gergely / Ujvári Gergely

Belcore: Geiger Lajos / Rezsnyák Róbert

Dulcamara: Szvétek László / Cseh Antal

Giannetta: Zavaros Eszter / Nagy Zsófia

 

Alkotók:

Szövegíró: Felice Romani

Magyar szöveg: Blum Tamás

Rendező: Toronykőy Attila

Látványtervező: Juhász Katalin

Megbízott karigazgató: Csiki Gábor

Dramaturg: Kenesey Judit

Színpadi mozgás: Marosi Edit

 

Helyszínek:

Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér: 2018. augusztus 31. I. szereposztás

Kézdivásárhely, Gábor Áron tér: 2018. szeptember 1. II. szereposztás

Csíkszereda, Szabadság tér: 2018. szeptember 2. I. szereposztás

Gyimesközéplok, Központ: 2018. szeptember 3. II. szereposztás

Gyergyószentmiklós, Szabadság tér: 2018. szeptember 5. I. szereposztás

Szentegyháza, Templom tér: 2018. szeptember 6. II. szereposztás

Székelyudvarhely, Városháza tér: 2018. szeptember 7. I. szereposztás

Marosvásárhely, Középkori Vár: 2018. szeptember 8. II. szereposztás

 

Az előadásokat Székelyföldön magyar nyelven, román feliratozással játsszuk. Kezdés minden helyszínen 20:00 órakor. Felhívjuk az érdeklődők szíves figyelmét, hogy az ülőhelyek száma korlátozott. Rossz idő esetén az előadás elmarad.

Kézdivásárhely története

Már a rómaiak idején a Praetoria Augusta nevű település volt itt. A város keleti teraszain bronzkori, 3. századi telep, valamint 7. századi település nyomai kerültek elő. A római kortól folyamatosan vásáros hely volt, melyet az Ojtozi-szoros felőli betörések időnként pusztítottak. A középkorban újra vásáros hely lett, majd 1427-ben Zsigmond király Torjavására néven királyi várossá tette. 1567-ben már jelentős város Kézdivásárhely néven. Az 1834. évi nagy tűzvészben 558 házából 421 leégett. Az 1848-49-es szabadságharcban a székelyek védelmi központja, itt öntötte ágyúit Gábor Áron, szobra 1971 óta a főtéren áll.
1910-ben 5892 lakosa volt, túlnyomórészt magyarok. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Kézdi járásához tartozott.

Jégkorong Kézdivásárhelyen

A jégkorong meghonosítása Kézdivásárhelyen Györfi Gyula jogász nevéhez kapcsolódik. Ő alapította meg a város első csapatát, és abban az időben indították be a Molnár Józsiás-parkban a jégpályát. Az első korszak az 1953–54-es évektől 1976-ig tartott. Az 1971/72-es tanévben az akkor alakult kantai sportiskola keretében két csoporttal jégkorongszakosztály is indult néhai Lengyel Töhötöm testnevelő tanár vezetésével. A második korszak 1977-től 1991-ig számítható, amikor a csapat menedzselését a szigetelőgyár vállalta fel. Azután hosszabb kényszerszünet következett, amit a támogatás hiánya okozott. A 2002-ben újraalakult jégkorongcsapat 2004-ben a KSE zászlaja alá igazolt. Ekkor kezdődött a harmadik korszak. Az év februárjában a jégkorong- szakosztály akkori vezetősége kapcsolatba lépett a kézdivásárhelyi születésű, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő Mátyás Attilával, aki felkarolta a jégkorong támogatását és egy jégpálya felépítését. Mátyás Attila a nagy értékű hokifelszerelés mellett palánkrendszert, közönségvédő plexidet, csövezetet, jégborotvát és hűtőgépet adományozott szülővárosának. Így épült fel a szabadtéri jégpálya, mely pár esztendeig évente hat hónapon át szolgálta a jégkorongedzéseket és a korcsolyázást.

Műkorcsolya-varázs Kézdin

Soha nem látott élményben volt részük a kézdivásárhelyieknek a hétvégén, szombaton és vasárnap ugyanis a nemrég elkészült műjégpályán hozták tető alá a műkorcsolyázók Román-kupáját. A kupaviadal minden korosztálynak szólt, az apró reménységektől a felnőttekig összesen 13 klub 61 versenyzője siklott a jégen ez alkalommal, látványos ugrásokat, forgásokat és lépéssorokat bemutatva, a közönség nagy örömére. A KSE korcsolyaszakosztálya még nem szállt versenybe, de bemutatkozott a szakmának.

 A műkorcsolya Román-kupát 7. alkalommal szervezte meg a Román Korcsolya-szövetség, amelynek vezetőjét, Adrian Ciobanut lenyűgözték a kézdivásárhelyi körülmények.

 – Szeretnék gratulálni ehhez a csodálatos létesítményhez, amely nemcsak funkcionalitásában, hanem szépségében is kiemelkedik a romániai műjégpályák közül, és higgyék el nekem, mivel én sokfelé megfordultam, és nagyon sok műjégpályát láttam már. A műkorcsolya-csapathoz is gratulálok, annál is inkább, mivel ez egy költséges sportág, egy bizonyos szintig a szülőkre és a klubokra hárulnak ezek a költségek, a szövetség csak a legjobbakat tudja támogatni, akik Európa- vagy világbajnokságokra jutnak el – fejtette ki az elnök.
Forrás: kezdi.ro

Kutyák és macskák veszettség elleni oltása, féregtelenítése, mikrocsipezése

Értesítés!

Felhívjuk a kézdivásárhelyi, nyújtódi, szászfalusi, sárfalvi kutya és macska tulajdonosok figyelmet, hogy 2017 november és 2018 február időszakban a kutyák és macskák veszettség elleni oltása, féregtelenítése illetve esetenként a kutyák mikrocsipezése zajlik.
Az oltás a törvény értelmében kötelező, ennek megtagadása a tulajdonosok pénzbírságolását vonja maga után. A visszautasítókat kötelességünk a hatóságoknak jelenteni.
Felkérjük azon tulajdonosokat akik hétköznaponként, munkaidőben nem tartózkodnak otthon, telefonon egyeztessenek időpontot az oltások elvégzése érdekében.

Telefon: 0742183254
Dr. Tubák Alpár
körzeti állatorvos
Forrás: Kézdi.Infó

Márton Áron püspök szobra Kézdivásárhelyen

Márton Áron püspök jellemét nagy idők sorsfordító viharai formálták, és tették próbára. Az érettségi padból kivitték a doberdói harctérre, átélte az ezeréves keresztény magyar állam szétdarabolását, megélte a II. világháború borzalmait és az erőszakos román kommunista rendszer tombolását. Végigjárta a legendás bérmakörutakat, majd a börtönök megalázó nyomorúságát. Részt vett az egyháztörténelmet új irányba fordító II. Vatikáni Zsinaton. Márton Áron püspökről a polgármesteri hivatal jobb oldalán található teret nevezték el, amelyet 2004 óta egészalakos szobra is díszít. A szobrot Vetró B. András, kézdivásárhelyi szobrászművész tervezte, és Marosvásárhelyen, Balogh József öntödéjében készült. A szobor egy korábbi változata a kézdivásárhelyi kantai római katolikus templom előterében található.