A kézdivásárhelyi Veres István vezette magyar csapat sikere a Bocuse d'Oron
Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d\'Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat. A székelyföldi szakács, aki a Michelin-csillagos budapesti Bábel étterem séfje is volt, idén februárban megnyerte a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét. Az észtországi európai válogatón segítőjével, Molnár Bencével, a 2016-os Bocuse-győztes Széll Tamással és Volenter Istvánnal, a csapat coach-ával vett részt.
Az Európa-bajnokságot kétszer halasztották el a koronavírus-járvány miatt és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e. Emiatt nehézkes volt a felkészülés is, ezért jó eredmény a kilencedik hely. Rendkívül erős volt a mezőny és a skandináv csapatokat idén is nagyon nehéz volt megszorítani: a gasztronómiailag hozzájuk sorolható finnekkel és észtekkel együtt a mezőny első hét helyéből hatot skandináv csapatok foglaltak el, közéjük csak a hatodik franciák tudtak beférkőzni. Veres István csapata viszont így is megelőzött olyan gasztronómiai nagyhatalmakat, mint Olaszország vagy Spanyolország.
„Óriási eredmény, hogy ott vagyunk a legjobb tízben ebben a skandinávok által uralt mezőnyben, és kijutottunk a világdöntőre” – nyilatkozta a Maszolnak péntek este Veres István, akit a gálavacsorán értünk utol. Arra a kérdésünkre, hogy karrierje szempontjából mit tart értékesebb eredménynek, a Bábel étterem Michelin-csillagát vagy a legrangosabb gasztronómiai verseny világdöntőjében való szereplést, a kézdivásárhelyi séf kijelentette: mindkét teljesítmény elérése az álma volt korábban. „Nem dicsekedni akarok, de keveseknek adatik meg, hogy a Michelin-csillag és a Bocuse d’Or világdöntője is meglegyen. Korábban azt mondtam magamnak: ha ezt a két eredményt elérem, akkor tartok valahol ebben a szakmában” – nyilatkozta Veres István. A séf egyébként puliszkát is főzött köretként a versenyen. „Én mindig a gyerekkoromból táplálkozom. Székelyföldön nőttem fel, és a puliszka volt az egyik kedvencem. Természetesen nem olyan puliszkát készítettem ma Tallinban, mint amilyet a nagyszüleink kevertek annak idején” – mondta a kézdivásárhelyi séf a maszol.ro hírportálnak.
Kézdivásárhely nagyon büszke Veres Istvánra, az önkormányzat facebook oldalán azt írták: Egy egés város büszke rád, István.
Veres Istvánnal izgalmas interjút ITT olvashatnak még.
Fotó: A magyar csapat Tallinban, középen Veres István | Fotó: a Bocuse d\'Or Facebook-oldala